ÇENE EKLEMİ (TEMPOROMANDİBULAR EKLEM) RAHATSIZLIKLARI
Çene eklemi, alt çene ile kafatasının birleştiği yerde bulunur ve kulağın yakınında bulunduğu
için sıklıkla kulakta yaşanan sağlık problemleri ile karıştırılır.
Çene eklemi bozuklukları Çene Cerrahisi Uzmanlarının çok sık karşılaştığı hastalıklardandır. Hastalar genelde kliniğe kulak ağrısı, baş ağrısı, ağız açmada zorluk, yemek yerken eklem bölgesinde ağrı veya ses şikayetleri ile başvururlar.
Çene Eklemi Bozukluklarının Başlıca Nedenleri
• Gece strese bağlı diş sıkma ve/veya gıcırdatma alışkanlıkları (BRUKSİZM)
• Diş eksiklikleri
• Ağızdaki uyumlu olmayan protez ve/veya dolguların varlığı
• Hastanın uygun olmayan beslenme ve çiğneme alışkanlıkları
• Diş tedavileri sırasında ağzın çok açık kalması gibi travmatik sebepler
• Vücuttaki tüm eklemleri etkileyen sistemik hastalıklar
Çene Eklemi Şikayetlerinin Olası Tedavi Seçenekleri
Çene ekleminden kaynaklı problemlerin giderilmesinde basit müdahalelerden komplike eklem cerrahilerine kadar geniş bir tedavi perspektifi bulunmaktadır. Öncelikle etkenin tespit edilmesi (Diş sıkma, diş eksikliği, diş gıcırdatma vs.) ve bu etkenin elimine edilmesi gerekmektedir.
Çene eklemi problemlerine, sıklıkla çiğneme kaslarında da hassasiyet, spazm ve ağrı gibi şikayetler de eşlik etmektedirler. Böyle durumlarda bu kaslar üzerine de etkili olacak tedavi seçenekleri mevcuttur. (Kas içi BOTOX enjeksiyonu gibi) Diş sıkan bruksizm hastalarında ise Gece plağı- oklüzal splint uygulamaları rutinde uygulanmaktadır.
Eklem içi ilaç ve sıvı enjeksiyonu gibi (ARTROSENTEZ) tedavi seçenekleri de hastalığın türüne göre Çene Cerrahisi Uzmanları tarafından tercih edilebilmektedir.
Eklem diski kaybı ve sıklıkla çene çıkması gibi durumlarda alternatif açık eklem cerrahisi, çene eklemi protezleri gibi ileri cerrahi yöntemler sık olmasa da uygulanmaktadır.