AĞIZ, DİŞ VE ÇENE CERRAHİSİ
Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi diş hekimliğinin en önemli dallarından birisi olup, ağız, çene ve yüzde, dişleri ve/veya yumuşak dokuları kapsayan deformiteleri, estetik ve fonksiyonel olarak tedavi eden asıl bilim dalıdır.
Çene cerrahlarının eğitimi büyük ölçüde çene ve yüz bölgesinin sert(kemik) ve yumuşak (deri, kas) dokusu hakkındadır. Bilgileri ve cerrahi tecrübeleri onları, bu anatomik bölgede tanı ve tedavide nitelikli ve yetkili kılar.
Diş implantları
Diş implantları, eksik dişleri yerine koymak için genellikle en iyi seçenektir. Takma-çıkarma protezler gibi hareketli protezlerin günümüz bilimsel diş hekimliğinde popülaritesi ve kullanılırlığı giderek azalmaktadır. Komşu sağlıklı dişlerin minelerinin aşındırılıp onları köprü ayağı olarak kullanmaktansa, çene cerrahınız tarafından çenenize yerleştirilen titanyum implantların uzun süreli kullanımı hem sağlığınız açısından hem de diğer dişlerin selameti açısından en doğru yaklaşımdır.
Eksik dişlerin yerine konmasında en iyi seçenek
İstatistiklere göre 35-44 yaşları arasındaki popülasyonda herhangi bir nedenle diş kaybetme oranı %69 iken, 74 yaşına gelene kadar tüm dişleri kaybetme oranı ise %26’dır.
30 yıl öncesine kadar bu hastaların kaybettikleri dişlerin yerine yeni diş koymak için sabit bir köprü veya takma-çıkarma hareketli protez kullanmaktan başka çareleri yoktu. Fakat bu protezlerin diğer dişleri çürütme, konuşurken yerinden oynayıp ses çıkarma veya yemek yerken hareket etme gibi dezavantajları nedeniyle hastalar konforlu bir şekilde yaşamlarını sürdürememekteydi.
Modern diş hekimliğinde ise diş eksiklikleri için mucize bir çözüm var: İMPLANT
Osseoentegrasyon adı verilen mekanizma ile çene kemiğine kaynayan titanyum implantlar, hastanın konforlu bir şekilde dişlerini kullanmasına olanak sağlarken aynı zamanda çene kemiğinin erimesini engelleyerek kemik hacmini korur. Başarılı bir dental implant uygulaması sonrasında implantlarda kesinlikle oynama olmaz. Doğru bir ağız ve implant çevresi bakımı ile implantlar hastalar tarafından ÖMÜR BOYU kullanılabilir.
İmplant üstü protez uygulaması koordineli bir ekip çalışması gerektirir
İmplant yapılması planlanan hastaların öncelikle detaylı ağız içi ve radyolojik muayeneleri yapılmalıdır. Çenelerde bulunan deformiteler, sinüs boşlukları, damar ve sinir paketleri gibi anatomik sınırlamalar iyi tespit edilmeli ve cerrahi planlama buna göre yapılmalıdır. Cerrahi operasyonlar son derece üst seviyede sterilizasyon şartlarını sağlayan bir ameliyathanede ve tecrübeli bir ekip tarafından yapılmalıdır.
Klasik tedavide 3 ay implantın kemik ile kaynaması beklenirken, hasta beklentisine, kemiğin durumuna ve kullanılan materyalin özelliğine göre bazen aynı gün içerisinde bile hasta implant üstü diş protezine kavuşabilmektedir.
İmplant hastası olmaya aday mısınız?
İster genç, ister yaşlı olun; ister tek dişinizi, ister birkaç dişinizi, hatta tüm dişlerinizi kaybetmiş olun fark etmez! Profesyonel bir ekip tarafından mutlaka size uygun implantlı bir çözüm bulunacaktır.
Kemik Kayıpları: Dişlerini uzun zaman önce kaybeden veya dişeti problemleri yaşayan bireylerde, kemik hemen implant uygulamaya elverişli olmayabilir. Ağız ve çene cerrahları bu tip durumlarda kemik grefti (kemik tozu veya blok greftler) ile kemiği elverişli duruma getirme konusunda eğitimli ve deneyimlidir.
Sistemik Hastalıklar: Doktor kontrolü altında olması kaydıyla şeker, tansiyon, kalp rahatsızlıkları vb. gibi şikayetleri olan hastalar gönül rahatlığıyla implant uygulaması yaptırabilirler. Operasyon öncesi ve sonrasında hastaya özel düzenlemeler, doktorunuz tarafından mutlaka planlanacaktır.
Sigara kullanımı: Sigara kullanan hastalarda tüm ağız cerrahileri gibi implant cerrahisi de düşük oranda risk içerse de sigara kullanan hastalara rutin olarak implant uygulanmaktadır.
İmplant fiyatlarını belirleyen etkenler
Sizin de takdir edeceğiniz üzere her ürün grubunda olduğu gibi dental implant piyasasında da farklı ülkelerde üretilen yüzlerce farklı ticari ürün mevcuttur. Burada asıl önemli olan implant yaptıracağınız kliniğin kurumsal kimliği, uygulamayı yapan ekibin başarı oranı ve uzun vadede de olsa yaşanan bir problemi çözmeyi vadetmesidir. Hiçbir kurumsal merkez size hiçbir konuda garanti VEREMEZ. Çünkü ağızda yapılan tüm uygulamaların devamlılığı ve uzun vade başarısı büyük oranda hastanın oral hijyen disiplini, sistemik rahatsızlıklarının kontrol altında tutulması ve beslenme alışkanlıkları gibi hasta-bağımlı faktörlerle ilişkilidir.
Sonuç olarak implant fiyatını; ekibin tecrübesi, operasyonun yapılacağı ortam, kullanılan cihazların güncelliği ve tabii ki kullanılan materyalin kalitesi belirler.